Hauskalla nimellä varustettu Startup Sauna on kehittävä ja tuottoisa yhteisö, joka sai alkunsa kun joukko yrittäjähenkisiä opiskelijoita Aalto-yliopistosta laittoi viisaat päänsä yhteen vuonna 2010. Siitä alkaen konsepti on kasvattanut jatkuvasti suosiotaan ja se tunnetaankin jo kymmenissä maissa ja se on kerännyt sijoituksia kiinnostuneilta sijoittajilta ympäri maailmaa. Startup Sauna -säätiö aloitti toimintansa noin miljoonan euron alkupääomalla, jonka kerryttämisessä auttoivat esimerkiksi Sitra ja kymmenet yksityiset lahjoittajat. Tätä nykyä toimintaa rahoittaa moni muukin tajo Tekesistä ja Aalto-yliopistosta lähtien. Muutama vuosi sitten Startup Sauna palkittiin maineikkaassa Yhdysvaltain Piilaaksossa tittelillä “Maailman paras yliopistopohjainen yrityskiihdyttämö”, joka kertoo jotain järjestön lupaavuudesta.

Aalto-yliopistossa on aina arvostettu ja kannustettu yrittäjyyttä ja uusia liiketoimintaideoita. Yhdysvalloissa jylläävän yrittäjyysbuumin myötä myös meillä Suomessa monissa eri oppilaitoksissa otettiin mallia ja ryhdyttiin kehittämään urakalla erilaisia ideoita. Näin sai alkunsa myös Aalto-yliopiston opiskelijoiden perustama yrittäjyysyhteisö, joka alkoi järjestää asiasta kiinnostuneille monenlaista toimintaa. Pääasiallisena tapahtumapaikkana toimi Espoon Otaniemessä toimiva hallirakennus, jonne kutsuttiin esimerkiksi kokeneita yrittäjiä kertomaan omista kokemuksistaan ja ratkaisuistaan. Lisäksi tilaisuuksiin toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi kiinnostuneet sijoittajat, joista moni on valmis tarttumaan kiinni hyvään liiketoimintaideaan kun sellainen tulee vastaan. Kolmas suosittu tapahtumakategoria Startup Saunan toiminnan alkuvaiheissa oli pitching-iltama. Näissä jonkin alustavan liikeidean kehittäneet opiskelijat saattoivat kertoa muille ideastaan ja saada sen jälkeen rakentavaa palautetta. Usein näissä tapahtumissa tarjoutui erinomaiset mahdollisuudet verkostoitumiseen, sillä Aalto-yliopiston alaisuudessa opiskelee hyvin monenlaisten alojen opiskelijoita aina business-osaajista taiteilijoihin ja ohjelmointiguruihin.

Nykyään Startup Sauna on merkittävä ohjelma, joka järjestää Helsingissä kaksi kertaa vuodessa eräänlaisen kiihdytysohjelman maksutta asiasta innostuneille. Kohderyhmänä ovat luonnollisesti toimintaansa aloittelevat yritykset, joille tarjoutuu mahdollisuus hyödyllisiin mentorointikohtaamisiin, joissa vastapuolena ovat kokeneet yrittäjät ja sijoittajat. Startup Saunan ohjelma on kaiken kaikkiaan kuuden viikon mittainen ja sen aikana yritykset saavat asiantuntijoilta rutkasti vinkkejä esimerkiksi rahoitukseen, myyntiin ja hinnoitteluun liittyen. Ohjelma on valtaisan suosittu ja siihen hakeekin nykyään satoja yrityksiä eri puolilta maailmaa. Useimmiten mukaan valitaan noin parikymmentä yritystä ja maitakin on edustettuna yleensä ainakin kymmenen.