Moni haaveilee ainakin jossain vaiheessa elämässään oman yrityksen perustamisesta. Arviolta jopa joka kolmas suomalainen on sitä mieltä, että oman yrityksen perustaminen tuntuu houkuttelevalta mahdollisuudelta. Oman pienen kahvilan avaaminen juuri omannäköisellä sisustuksella ja maailman parhailla leivonnaisilla on monelle salainen unelma. Toiset puolestaan haaveilevat kirppiksen avaamisesta tai autokorjaamosta, jossa itsekin saisi rassata ajoneuvoja mielin määrin. Joku kolmas haluaa perustaa itselleen oman vaatemerkin ja neljäs haluaisi alkaa pesemään ikkunoita omalla toiminimellä. Tällaiset liikeideat saattavat olla silkkaa ajatuksilla leikittelyä tai hetkellinen innostus, joka sitten kuitenkin lopahtaa parin päivän kuluttua. Toisaalta jotkut kuitenkin todella tarttuvat härkää sarvista ja lähtevät yrittämään, joka on rohkea ja varmasti hyvin antoisa teko. Suurin osa uusista yrittäjistä on tällä hetkellä nuoria miehiä sekä myöskin suurituloisia, mutta yhä useampi nainenkin on uskaltautunut lähtemään kokeilemaan siipiään yrittäjänä.

Yrittäjäksi lähtemisen taustalla saattaa olla hyvin erilaisia syitä. Monen mielessä yrittäjyyden hyvät ja huonot puolet ovat piirtyneet varsin selkeiksi kokonaisuuksiksi. Yksi suurimmista eduista yrittäjyydessä ja yrittäjän arjessa on se, että yrittäjä on vapaa toimimaan omien päätöstensä mukaisesti. Yrittäjän ei sinänsä tarvitse vastata toiminnastaan kenellekään muulle, sillä hän on itse itsensä työnantaja. Monia kiehtookin se, että periaatteessa yrittäjä saa todella tehdä päätöksen siitä, mitä hän tekee kullakin hetkellä. Se tuo mukavaa joustavuutta elämään, joka houkuttelee erityisesti yhdeksästä viiteen -vuoroja kammoavia. Yrittäjyyden etuihin lasketaan myös mahdollisuus tehdä omista unelmistaan totta. Mikäli oma idea saa tuulta alleen ja herättää kiinnostusta, voi yritys tuoda mukanaan myös menestystä. Jotkut yrittäjät pääsevätkin suurempiin tuloihin käsiksi kuin mitä he milloinkaan pystyisivät tienaamaan palkkatyöläisinä toisen työnantajan alaisuudessa.

Yrittäjyydessä monia pelottaa epäonnistumisen mahdollisuus, joka onkin juuri se ajatus, johon monella haave yrittäjyydestä lopulta tyssää. Yrittäjältä vaaditaan tiettyä itsevarmuutta, rohkeutta ja pähkähulluutta, mutta myöskin optimismia ja luottoa siihen, että onnistuminen todella on mahdollista. Vaikka Suomessa onkin mahdollista saada erilaisia apurahoja yritystoiminnan perustamiseen ja maassamme järjestetään jatkuvasti erilaisia verkostointitapahtumia yrittäjille, saattaa joidenkin ideoiden toteuttaminen kuitenkin vaatia myös omia säästöjä.